65 yaşından sonra yenilmemesi gereken 6 yiyecek: Çoğu sağlıklı diye her gün tüketiliyor!

Yaşamın Her Döneminde Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Değişmeli?

Yaşamın farklı aşamalarında beslenme alışkanlıklarının güncellenmesi önemlidir. Kırklı yaşlarda tercih edilen gıdaların, altmışlı yaşlarda sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Az Pişmiş Yumurta

Yumurta sarısının akıcı kalması için fazla pişirilmemesi tercih edilir. Ancak, 65 yaş ve üzeri kişiler için bu durum salmonella riski taşıyabilir. Beslenme uzmanları, yumurtaların en az iki ila üç dakika pişirilmesini öneriyor. Doğru pişirme süresine dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Meyve Konserveleri

Taze meyveler, meyve konservelerine göre daha sağlıklı tercihlerdir. Konserve meyveler genellikle C vitamini bakımından yetersiz olup, rafine şeker içermektedir. Taze sebze ve meyveler ise vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlar. Sindirimi düzenler, metabolizmayı destekler ve vücuttaki asit-alkali dengesini korur.

Greyfurt Suyu

Greyfurt suyu sağlıklı olmasının yanı sıra, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bazı ilaçların etkisini azaltabilir veya artırabilir. Bu nedenle yaşlılar için portakal suyu, kızılcık suyu veya domates suyu gibi diğer meyve suları tercih edilebilir.

Kahve ve Çay

Kahve ve çaydaki kafein, aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Uyku düzenini bozabilir, kaygı seviyesini artırabilir ve kalp ritmini düzensizleştirebilir. Kalp hastalığı olanlar için kafein tüketimi önerilmez. Kafein, sadece kahve ve çayda değil, diğer içeceklerde de bulunabilir.

Yapay Tatlandırıcılar

Yapay tatlandırıcı içeren içecekler, ciddi kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu içeceklerin düzenli tüketilmesi, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Pre-diyabeti olan kişiler için kan şekerini yükseltebilir. Aşırı şeker tüketimi ise obezite ve diğer sağlık problemlerine yol açabilir.

Tuzlu Ürünler

Hipertansiyonu olan yaşlılar için aşırı tuz tüketimi sakıncalı olabilir. Yemeklerin tadını artırmak için farklı otlar ve baharatlar kullanılabilir. Yüksek tuz içeriği, kan basıncını yükseltebilir ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Gıda etiketlerini kontrol ederek tuz tüketimine dikkat etmek önemlidir.

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Oxford Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, günlük yürüyüşün kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. 85 binden fazla kişinin verilerine dayanan çalışmaya göre, atılan adım sayısı arttıkça 13 farklı kanser türüne yakalanma riski düşüyor.