Kanser tedavisinde yeni dönem: Bireyselleştirilmiş tedavi ve genetik haritalama

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ece Esin: Genetik Haritalama Kanser Tedavisinde Yeni Yöntemler Sağlıyor

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ece Esin, genetik haritalama sayesinde kanserli hücrelerin yapısının detaylı bir şekilde incelenerek, hastaya en uygun tedavi yönteminin belirlenebildiğini aktardı.

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Esin, kanserli hücrelerin de diğer hücreler gibi kişiye özel genetik şifre taşıdığını, bu hücrelerin genetik haritasının çıkarılmasının hastalığın tedavisinde başarıyı arttırdığını kaydetti.

Kanserli hücrelerin genetik haritalamayla incelenmesinin kişiye özel tedavilerin geliştirilebilmesi açısından önemli olduğunu belirten Esin, “Hastalığın seyri sırasında uygulanan moleküler genetik testler sayesinde, hangi kemoterapi ilacının hangi hastada daha faydalı olabileceği dahi saptanabiliyor ve hastanın uygulanacak hedefe yönelik tedaviden göreceği faydanın ortaya çıkarılması mümkün olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Esin, genetik testlerin, kanserli hücrelerin hangi tedaviye daha iyi yanıt vereceğini öngörerek tedavinin etkinliğini artırdığını ve hastaları gereksiz tedavi yükünün olumsuz etkilerinden koruduğunu ifade etti.

Esin, özellikle son yıllarda kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek tümör hücrelerinin ölümünü hedefleyen ve kamuoyunda “akıllı ilaç” ya da “hedefe yönelik ilaç” olarak bilinen tedavi yöntemlerinin, kanser tedavisinde önemli bir yenilik sunduğunu belirtti.

“Bireyselleştirilmiş tedavi sayesinde hastaların kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA’sı incelenerek hedefe yönelik tedavilere uygunluk tespit edilebiliyor.” ifadelerini kullanan Esin, kişiye özel tedavi kararı verilmesinde izlenen süreci şu şekilde aktardı:

Esin, hastaya, kişiye özel tedavi seçeneği sunabilmek için kişinin kanser dokusu veya kanında dolaşan tümör DNA’sının elde edilerek tümörün akıllı ilaçlara uygun olup olmadığının test edildiğini belirterek, hedefe yönelik tedavi kararının nasıl verildiğine ilişkin şunları kaydetti:

“Günümüzde moleküler patoloji olarak adlandırılan hassas gen analiz yöntemleri ile kanserleşme sürecinde ana rol alan gen bozuklukları saptanmaya çalışılır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak, günümüze kadar yapılan çalışmalar ve elde var olan hedefe yönelik tedavi ilaçları gözden geçirilerek multidisipliner onkoloji ekibince bu durum değerlendirilir ve hastaya uygun tedavi seçeneğine karar verilir.”

Bazı moleküler genetik testlerin Türkiye’de dar panel formatında uygulanabildiğini aktaran Esin, geniş panel testlerin ise genellikle Amerika ve Avrupa’daki özel merkezlerde yapıldığını, bu doğrultuda isteyen hastaların kan veya biyopsi örneklerinin bu merkezlere gönderilerek tedavi planlarının sonuçlara göre oluşturulduğunu bildirdi.

Esin, söz konusu genetik testlerin başta akciğer, meme, kalın bağırsak, böbrek ve melanom gibi birçok kanser türünde uygulanmaya başlandığını, aynı zamanda immünoterapi tedavilerinin etkinliğinin de bu testlerle öngörülebilir hale geldiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Oxford Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, günlük yürüyüşün kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. 85 binden fazla kişinin verilerine dayanan çalışmaya göre, atılan adım sayısı arttıkça 13 farklı kanser türüne yakalanma riski düşüyor.