Türkiye’de 2024’te 311 şirket incelemesi yapıldı

Rekabet Kurumu, “2024 Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nu Açıkladı

Rekabet Kurumu, son yayımladığı “2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nda geçen yıl gerçekleştirilen birleşme, devralma ve özelleştirme işlemlerine ilişkin detayları paylaştı.

Rapora göre, geçen yıl yürütülen 311 birleşme, devralma ve özelleştirme incelemesi sonucunda Türkiye kökenli şirketlerin bulunduğu 131 işlemde toplamda 191 milyar 917 milyon liralık işlem bedeli bildirildi. Bunun yanı sıra, 6 özelleştirme işlemi de incelenerek toplamda 31 milyar 363 milyon liralık işlem bedeli tespit edildi.

2024 yılında Türkiye kökenli şirketler için toplamda 137 işlem rapor edilirken, bu işlemlerin toplam değeri yaklaşık 223 milyar lira olarak belirlendi.

Geçen sene Türkiye kökenli hedef şirketlerin en çok yer aldığı sektörlerin başında, 23 işlemle “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” gelirken, en yüksek işlem değeri ise “mağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaret” alanlarında gerçekleşti.

Ayrıca, incelenen 6 özelleştirme işlemi arasında en yüksek bedelli özelleştirme, 16 milyar 522 milyon lira ile “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” alanında gerçekleşti.

Yabancı Yatırımcılarına Türkiye’den Yatırım

Geçen yıl Türkiye kökenli şirketlere yapılan 47 birleşme ve devralma işleminde, yabancı yatırımcıların en çok yatırım yaptığı ülkeler arasında 7 işlemle Hollanda ve 6 işlemle Fransa öne çıktı. Toplamda 99 milyar lirayı aşan yatırım tutarı bildirildi.

Diğer yandan, yurt dışında gerçekleşen 164 birleşme ve devralma işlemi incelenirken, toplam işlem bedelinin 17 trilyon 186 milyar lira olduğu görüldü. Yabancı yatırımcıların Türkiye ve yurtdışında gerçekleştirdiği toplam 211 işlem dikkat çekti.

Ekonomik faaliyet alanlarına göre sıralandığında, dünya genelinde bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, diğer gıda maddelerinin imalatı, parasal aracı kuruluşların faaliyetleri, tarımsal ham madde ve canlı hayvanların toptan ticareti, taşımacılık için destekleyici faaliyetler sektörleri öne çıktı.

Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini ortalama 12 günde sonuçlandırırken, söz konusu dönemde 2 işlemi nihai incelemeye aldı.

Related Posts

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Altın ithalatına yeni düzenleme

Altın ithalatına yeni düzenleme

Erdoğan tarihi kararı imzaladı: Parayı bankada tutandan alacak

Ekonomi yönetiminin uzun vadeli TL yatırımını desteklemek amacıyla aldığı yeni kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlandı. ERDOĞAN TARİHİ KARARI İMZALADI Cumhurbaşkanı kararı ile yatırım fonları ve 6 aya kadar vadeli …

Borsa günün ilk yarısında geriledi (7 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 138,9 puan ve yüzde 1,35 azalışla 10.136,76 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 42,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,54 …

Motorine yeni bir zam geliyor

Motorine yeni bir zam geliyor