Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı
20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Ada’ya barış getirmek için düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan “mücahit” Hüseyin Konuralp, Mustafa Ağa ve Mehmet Türkkan, 51 yıl önceki anılarını paylaştı.
Kıbrıs Türkleri, 20 Temmuz ve 14 Ağustos 1974’te gerçekleştirilen harekatları unutmadı ve hala hatırlıyor. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan önce Rumlara karşı direniş gösteren “mücahitler”, o dönem yaşadıkları deneyimler üzerine AA muhabirine konuştu.
“Mücahit” olan Hüseyin Konuralp, 20 Temmuz 1974’te Lefkoşa’daki Surlariçi bölgesinde Rumlara karşı nöbet tuttuğunu ve harekatın başladığı gün Mehmetçiğin Sarayönü’ne girişini gözlemlediğini belirtti.
Konuralp, Türk askerlerini ilk gördüğünde mutlu olduğunu ve duygusal anlar yaşadığını ifade etti. 20 Temmuz’da Baf Kapısı yakınlarında Türk savaş uçaklarının görülmesiyle Rum askerlerinin paniklediğini gözlemlediğini aktaran Konuralp, Türkiye’nin müdahalesini beklerken içlerindeki umutsuzluğun, Mehmetçikin gelmesiyle sevince dönüştüğünü kaydetti.
Mücahitlerden Mehmet Türkkan, Türk askerinin gelmemesi durumunda direneceklerini ve sonunda öleceklerini belirtirken, Mehmetçikin 51 yıl önceki çıkarmasının Türk varlığını garanti altına aldığını vurguladı. Türkkan, Kıbrıs Türklerinin varlığını sürdürebilmesi için Türkiye’nin garantörlüğünün önemini vurguladı.
Mustafa Ağa ise 20 Temmuz 1974 sabahı Girne’de bulunduğunu ve Türk askerinin gelmesiyle Rumların taarruzunu püskürttüklerini anlattı. Ağa, Türk askeriyle karşılaşınca duygusal anlar yaşadıklarını ve Türk varlığını koruduklarını söyledi. Kıbrıs Türkü olarak “Büyük Yunanistan” ve “Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması” hayallerine set çektiklerini belirtti.