Muğla’nın Bodrum ilçesinde yeni bir rant yaratma projesi yaşama geçirildi, bir zeytinlik, imar planı değiştirilerek milyonluk inşaat alanı haline getirildi. Bodrumhaber.com’dan gazeteci Mustafa Gündoğ’un haberine göre, 102 dönümlük alan tapu kaydında “Zeytinlik” olarak kayıtlıydı ve imar planı yoktu. Bu yüzden de ekonomik değeri düşüktü. Normalde böyle bir alan için yıllarca beklemek ve şans eseri imarı çıksa da kamu için en az yarısının terki istenebilirdi.
İMAR PLANLARI DEĞİŞTİ
Ancak işi bilen biri, bu taşınmazı satın alınca işler değişti. Bodrumluların “ata toprağı” saydığı alanı, Yalıköy Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi satın aldı. Ancak şirket sahibi Hüseyin Şeherli, sıradan biri değil, Kalyon Holding’ in patronu Hasan Kalyoncu’nun damadıydı. Ve bilindiği gibi Kalyon Holding, CHP’lilerin ‘5’li Çete’ diye nitelediği iktidara yakın 5 şirketten biriydi.
Yalıköy Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi taşınmazı aldıktan sonra imar planı yapıldı, askıya çıktı, indi, bu arada dava açıldı ve mahkeme plan için “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Planın içeriğine de itiraz edildi, yeni plan yapıldı, onun için de dava açıldı, davalar sürdü. İlk imar planında; 102 bin 320 metrekareden, kamuya terkler eksilince geriye 8 bin 911 metrekare kaldı. Bunun da 1.321 metre karesine inşaat yapılacaktı.
İNŞAAT ALANI 30 KAT ARTTI
İtiraz sonucu; ikinci planda ise, zeytinlik tarım dışı alan ilan edildi. Yapılan diğer değişikliklerde toplam inşaat alanı 31 bin 024 metrekareye çıktı, yani 30 kat arttı.
Sonuç olarak, Bodrumlu’dan tabiri yerindeyse üç kuruşa alınan yer, sadece planlamayla trilyonluk servete dönüştü. Mahkemenin “yürütmeyi durdurma” kararı olduğu halde, Bodrum Belediyesi yatırımcıya plan varmış gibi imar durumu verdi ve plan uygulaması Muğla Büyükşehir belediyesinin karşı görüşüne rağmen yaptırıldı. Kalyon Holding’in damadının yeri bir anda değerlendi.
Damadın yeri resmen arazi doğurdu
Kalyon Holding’e bağlı İSPA İnşaat’a, Bodrum, Kızılağaç Mahallesi’nde bir arsa daha eklendi. Bu kez arsa tahsisini Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı, bölgedeki 204 bin 569.33 metrekarelik arsa da (316 ada/1 parselin bir kısmı) aynı şirkete tahsis edildi.
Damat Hüseyin Şeherli’nin şirketi ile, İSPA Şirketinin arsaları bitişikti ve her ikisinin toplam alanı düz hesap 350 bin metrekareye ulaştı.
BODRUM BELEDİYESİ SAKINCA GÖRMEMİŞ
Bodrum Belediyesi haberle ilgili iddiaları soran SÖZCÜ muhabirine yazılı yanıt verdi.
“Yalıköy Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi, Kızılağaç mahallesindeki arazi için imar belgesi istedi. Burası için Çevre Bakanlığı tarafından 29.01.2024 tarihinde onaylanmış koruma amaçlı imar planı yürürlükte olmasına rağmen, bu planın iptal edilen bir önceki plana yapılan itirazlar doğrultusunda düzenlenmiş olması nedeniyle, Belediyemiz imar belgesi için sakınca olup olmadığını bakanlığa sorduk. Bakanlığın görüş yazısı doğrultusunda araziye imar durumu belgesi düzenledik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de işlemi onayladı. Kısaca süreç hukuki ve idari açıdan usulüne uygun olarak yürütüldü. Bodrum Belediyesi olarak; yasal mevzuatlar doğrultusunda şeffaf bir şekilde çalışmalar yürütülmektedir.”
More Stories
Pamukkale’de Kamyonet ile Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 4 Yaralı
CHP Kurultayının iptali için açılan davada ara karar belli oldu
Rekabet Kurumu açıkladı: BİM’e rekor ceza