Araştırma: Çayın Ağır Metallerin Azaltılmasındaki Olumlu Etkileri
ABD’de Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, içme sularında yaygın olarak bulunan ağır metallerin çay tüketiminin halk sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini belirledi.
Yapılan çalışmada çeşitli çay türleri, çay poşetleri ve demleme yöntemlerinin suyun ağır metal içeriğini azaltmadaki etkileri üzerinde duruldu.
Araştırmacılar belirli miktarda ağır metal içeren su çözeltileri oluşturdu ve bu çözeltileri kaynama sıcaklığına yakın dereceye ısıttıktan sonra farklı zaman aralıklarında demlenmiş çay yapraklarını ekledi. Daha sonra çözeltide ne kadar ağır metal kaldığını ölçerek önceki ve sonraki seviyeleri karşılaştırdı.
Yapılan test sonuçlarına göre ince öğütülmüş siyah çay yaprakları geniş yüzey alanları sayesinde ağır metallerin büyük ölçüde uzaklaştırılmasını sağladı.
Ek olarak, çayın demlenme süresi arttıkça suyun ağır metal içeriğinin azaldığı gözlendi.
ACS Food Science & Technology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre selülozdan yapılan çay poşetleri pamuk ve naylondan yapılanlara göre daha etkili bir sonuç verdi.
More Stories
400 milyon kişiyi etkileyen nadir hastalıklar: İşte en ilginç vakalar
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hepimizin evinde bulunan ve kanserojen olan çeşni
23’üncü Tudem Edebiyat Ödülleri için son başvuru tarihi 1 Kasım