Harvardlı beslenme uzmanı açıkladı: Beyni ele geçirip daha da acıktıran 4 besin

Harvardlı Beslenme Uzmanı Amy Shah, İnsanları Daha Çok Acıktıran Besinleri Anlattı

Harvardlı beslenme uzmanı Amy Shah, insanları aslında daha çok acıktıran ve beyni ele geçiren ürünleri ele aldı. Shah, satın alınan yiyeceklerde gizlenen toksik katkı maddelerine dikkat çekerek, bu maddelerin insanları daha fazla acıktırmak ve duygusal yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkilemek amacıyla kullanıldığını belirtti.

Monosodyum glutamat (MSG)

Shah, MSG’nin pek çok gıdaya eklendiğini vurgulayarak, bu maddenin pankreasın daha fazla insülin salgılamasına sebep olduğunu ve insanların daha aç hissetmelerine neden olduğunu söyledi. Ayrıca, MSG’nin diyabet ve obeziteyle ilişkili olduğunu belirten Shah, bu içeriğin beyin hücrelerini aşırı uyararak hücre ölümüne neden olabilecek eksitotoksinler içerdiğini açıkladı.

Rafine Un

Rafine un türlerinde yapılan değişikliklerin ürünlerin raf ömrünü uzattığını belirten Shah, rafine unun kepek ve buğday ruşeymi içermediğini ve dolayısıyla bu un türünün vitamin, mineral ve diyet lifi eksikliğine neden olduğunu ifade etti. Rafine unun insülin seviyelerini değiştirerek insanları daha çabuk acıktırdığını dile getirdi.

Rafine Şeker

Rafine şekerin vücuda rafine una benzer etkiler yaptığını belirten Shah, bu maddenin kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğünü ve insanda yeme isteği uyandırdığını söyledi. Ayrıca, şekerin vücuda alınmasının zor olabileceğini ve kısa süreliğine enerji veren bir etkisi olduğunu ifade etti.

Shah, özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubuna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu katkı maddesinin metabolizmayı olumsuz etkilediğini ve tokluk hormonu leptin salınımını yavaşlattığını belirtti.

Glüten

Glütenin genellikle işlenmiş gıdalarda bulunduğunu söyleyen Shah, glütenin işlenmesiyle inflamatuar özellikler kazandığını ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Bu nedenle Shah, bir ay boyunca glüten tüketmemeyi tavsiye etti ve vücuttaki değişiklikleri gözlemlemenin önemli olduğunu vurguladı.

Polifenoller

Shah, meyve ve sebzelerde bulunan polifenollerin önemine değinerek, bu maddelerin kan dolaşımını düzenlediğini ve toksinleri temizlediğini belirtti. Polifenollerin sağlıklı beslenme için önemli olduğunu vurgulayan Shah, bu maddelerin açlığı kontrol ettiğini ve sağlıksız yiyeceklerin isteğini azalttığını söyledi.

Shah’ın Tavsiye Ettiği Polifenol İçeren Gıdalar:

  • Avokado
  • Kırmızı orman meyveleri
  • Brokoli
  • Kirazlar
  • Acı biber
  • Turunçgiller
  • Kahve
  • Keten tohumu
  • Bitter çikolata
  • Sarımsak
  • Bakliyat
  • Mango
  • Fındık
  • Zeytin
  • Soğan
  • Kekik ve diğer baharatlar
  • Balkabağı
  • Ispanak
  • Yeşil çay

Related Posts

MHRS sisteminde yeni değişiklik! Dün itibariyle başladı

MHRS randevu sisteminde değişikliğe gidildi. Yeni imzalanan protokole göre şehit yakınlarına öncelik tanınacak.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.