Karaciğerinizi korumanın 3 sırrı: Bu gıdaları mutlaka tüketin!

Karaciğer Sağlığı için Beslenme Önerileri

Dünya genelinde kanser hastalıklarının en çok metastaz yaptığı organ olan karaciğer hakkında önemli bilgiler veren Liv Hospital Ulus Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, karaciğer sağlığını korumak için devetabanı dikeni, kahve ve enginar tüketimine dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Acarlı, yapılan araştırmaların kahvenin metabolizmayı hızlandırdığını ve karaciğer hastalıkları ile kansere karşı koruyucu bir etki sağladığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca kahvenin nörodejeneratif hastalıklardan Parkinson’a kadar birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleri olduğunu vurguluyor. Kahvenin koruyucu özelliklerini kanıtlayan geniş bir çalışmadan da bahseden Acarlı, kahvenin olumlu etkilerinin neredeyse ispatlandığını aktarıyor.

Karaciğer hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olan aşırı alkol tüketiminin karaciğer sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Acarlı, aşırı içki, sigara ve kilo alımının kanser riskini artırdığını söylüyor. Ancak devetabanı dikeni ve enginar gibi besinlerin karaciğere faydalı olduğunu belirtiyor. Karaciğer sağlığını olumsuz şekilde etkileyen tek madde olarak alkolü gösteren Acarlı, alkolün karaciğer hastalıklarına sebep olabileceğini vurguluyor.

İyi ve Kötü Huylu Tümörler Hakkında Bilgiler

İyi huylu tümörlerin zaman içinde kötü huylu hale dönüşebileceğine dikkat çeken Acarlı, bu tür tümörlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kötü huylu tümörlerin karaciğer hastalarında sıkça görüldüğünü ve bu tür tümörlerle mücadelede erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca kötü huylu tümörlerin çoğunlukla karaciğer hastalarında ortaya çıktığını ve hastaların düzenli olarak görüntüleme testlerinden geçmesi gerektiğini vurguluyor.

İleri safhadaki karaciğer hastalıklarında belirtilerin halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık ve sarılık olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Karaciğer hastalıklarından korunmanın önemini vurgulayan Acarlı, Hepatit B ve C gibi viral hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi veriyor. Ayrıca manikür ve pedikür gibi kişisel bakım ürünlerinin paylaşılmaması gerektiğini ve cerrahi aletlerin de dikkatli kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Karaciğer Yağlanması ve Safra Kesesi Hastalıkları

Karaciğer yağlanması ve safra kesesi hastalıklarının günümüzde yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, karaciğer yağlanmasının karaciğeri zamanla siroza ve kansere sürükleyebileceğini vurguluyor. Safra kesesinde ise büyük taşların varlığının safra kesesi kanserine neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle karaciğer ve safra kesesi sağlığının korunması için düzenli kontrollerin önemine değiniyor.

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek 7 doğal yöntem

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkileri kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, özellikle güneş yanıklarına karşı doğal çözümlerle ilk müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

Günlük et tüketimi 100-150 gram olmalı! ‘Eti kavurma değil, haşlama yiyin’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Yürüyüş, 13 kanser türüne karşı koruyucu

Oxford Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, günlük yürüyüşün kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koydu. 85 binden fazla kişinin verilerine dayanan çalışmaya göre, atılan adım sayısı arttıkça 13 farklı kanser türüne yakalanma riski düşüyor.