Ekonomide Kriz: Küresel İflas Oranları Artıyor
Dünya çapında yaşanan kriz, kapitalizmin son dönemdeki zorluklarının bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pandemi sonrası dönemde şirket iflasları gözle görülür bir şekilde artmaya devam ediyor. Yapılan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu incelendiğinde, küresel iflas oranlarının son 12 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığı görülüyor. Türkiye’de şirket iflasları %23 artarken, savaşın devam ettiği Ukrayna’da bu oran %126 seviyesine çıkarak rekor kırdı.
TÜRKİYE’DE 465 ŞİRKET İFLAS ETTİ
CRIF Türkiye’nin verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti. Şirket iflasları bir önceki yıla göre %23 arttı. Türkiye’den farklı olarak Singapur (%40), Belarus (%39), Avustralya (%37) ve Kanada (%35) gibi ülkeler daha yüksek oranlarda artış gösterdi.
DESTEKLERİN KESİLMESİ VE FAİZ ARTIŞI İFLASLARI ARTIRIYOR
Dun & Bradstreet’in COO’su Julian Prower, iflas artışlarının temel nedenini pandemi döneminde sağlanan devlet desteklerinin sona ermesi ve faiz oranlarındaki yükseliş olarak açıkladı. Prower, “2020-2022 yıllarında devlet destekleri sayesinde iflaslar kontrol altında tutulurken, 2023’ten itibaren ekonomik gerçekler kendini göstermeye başladı” şeklinde konuştu.
EN YÜKSEK RİSK ALTI SEKTÖRLER
Baş Ekonomist Dr. Arun Singh, perakende, konaklama, inşaat ve imalat sektörlerinin en yüksek iflas riskine sahip olduğunu belirtti. Singh, “Dar marjlı sektörlerde zayıf talep, yüksek borç maliyetleri ve dijitalleşmeye adapte olamama iflas riskini artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.
BAZI ÜLKELERDE İFLASLAR AZALIYOR
Rapora göre, Yunanistan şirket iflaslarında %48’lik bir azalma gösterirken, Kolombiya’da %43, Hong Kong’da %37 ve Çin’de %31 oranında azalış yaşandı. Rusya’da ise %26’lık bir düşüş kaydedildi.
2025’TE İFLASLARIN ARTMASI BEKLENİYOR
Uzmanlar, 2025 yılı boyunca iflas vakalarının artmaya devam edeceğini öngörüyor. Faiz ve enflasyonun azalıyor olması olumlu bir gelişme olsa da, finansman koşullarının sıkı kalması özellikle düşük kredi notuna sahip şirketlerin refinansman zorlukları yaşamasına neden olabilir.