Türkiye ile 7.396 kilometre uzaklıktaki Kombaçya arasında orman anlaşması

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den Ormanlık Alan İşbirliği Anlaşmasına Eleştiri

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanan Türkiye ile Kamboçya Krallığı arasında yapılan ormanlık alan işbirliği mutabakatını eleştirdi. Gürer, anlaşmanın dikkat çeken yönlerini ve taşıdığı riskleri paylaştı.

Gürer anlaşmaya ilişkin şunları kaydetti:

“Kamboçya ile yapılan anlaşma, orman ve orman arazisi rehabilitasyonu, entegre havza yönetimi, orman ağaçları ve fidanlarının üretimi, orman yangınları ile mücadele, çölleşme ve arazi bozulumu ile mücadele, sürdürülebilir orman yönetiminin desteklenmesi, sürdürülebilir yasal alanların korunması, odun dışı orman ürün ve hizmetlerinden faydalanma, orman hastalık ve zararlıları ile mücadele gibi maddeler içermektedir.”

NEDEN GİZLİLİK MADDESİ KOYULDU?

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in dikkat çektiği nokta, anlaşmada yer alan gizlilik maddesi oldu. Gürer şunları söyledi:

“Bu anlaşmanın içeriğinde ilginç bir madde var. Çok da rastlamadığımız bir şey. Diyor ki: ‘Taraflardan her biri yazılı olarak aksi kararlaştırılmadıkça iş ve mutabakat zaptına uygulanması için diğer taraftan alınan ve diğer tarafa sağlanan tüm belge, bilgi ve diğer veriler gizli olarak değerlendirilir.’ Ormanla ilgili karşılıklı alınan bilgiler, zaten açık alanda kullanılan bilgilerin dışında.”

“KENDİ SORUNLARIMIZI ÇÖZELİM”

Gürer anlaşma ile ilgili şu eleştiride bulundu:

“Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle orman ilişkilerini geliştirmesinin daha faydalı olacağını ifade ederek, “7396 km ötedeki ormanların varlığına ek olarak, ekvator iklimi ile bölgesel iklim uyumumuz da yok. Ne geliştirilecek? Turistik seyahatlerden başka çalıştaylar, toplantılar ve buna benzer giderler mi oluşacak? Ayrıca, gizliliği esas alan bir düzenleme olduğuna göre, oradan buraya ne gelecek, buradan oraya ne gidecek? Bu konular düşündürücü. Sudan’da yaşanan örnek, bu konuda Türkiye’nin model olarak doğru, ancak uygulama olarak yanlış bir girişimde bulunduğunu gösteriyor.”

“KENDİ ÜLKEMİZİN TARIMINA ODAKLANALIM”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevcut sorunlarına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bugünkü bünyesiyle zaten Türkiye’de tarımı yönetemediği bir gerçek. Gıdada mevcut denetim eksikliği de ortada. Bunun yanı sıra, ormanlarla ilgili ortaya çıkan yangın ve diğer sorunlar kamuoyunun bilgisinde. Siz, kendi ülkenizde tarımı yönetemezken, ormanlarla ilgili sorunlar çözülmemişken ya da gıdada yapmanız gereken pek çok iş varken, kalkıp başka ülkelerde orman anlaşmaları yaparak neyi ve nasıl düzelteceksiniz? Bu da bir soru işareti,” ifadelerini kullandı.

VENEZUELA İLE TARIM ANLAŞMASI GÜNDEMDE

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Venezuela ile yapılan tarım anlaşmasına dair, “Bu anlaşma, Türkiye’den 10.563 kilometre uzaklıkta, Güney Amerika’da yer alan Venezuela ile yapıldı”diye konuştu.

Gürer, Venezuela ile yapılan anlaşmanın detaylarına değinerek, ” Bu anlaşmada, Venezuela’ya teknik anlamda yardımcı olunacağı, oradaki ürünlerle ilgili farklı bilgilerin aktarılacağı, onların daha iyi ürün yetiştirmesinin sağlanacağı gibi ifadeler yer alıyordu. Ancak, bu çalışmalarla ilgili sonraki dönem bakanlarının aynı bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı.

Sudan’ın dışındaki Nijer ve Venezuela’da yapılacak çalışmalarla ilgili, bakanlık bilgi vermediği gibi, “Bizim böyle bir konuda bilgimiz yok,” diye yazılı yanıtlar verildi. Dışişleri Bakanlığı ise, “Anlaşma var,” diyordu. Nijer’le ilgili, hatta “TİGEM görevi var,” deniliyordu. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Yok böyle bir anlaşma,’ diye yanıt verebiliyordu.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Koç Holding hisseleri için hedef fiyat güncellendi

Koç Holding A.Ş. (KCHOL) hisselerine yönelik aracı kurumların hedef fiyat güncellemeleri sürüyor. 18 Temmuz 2025 tarihinde yayımlanan son raporda, Ata Yatırım Koç Holding için yeni hedef fiyatını duyurdu.

Umre İhalesi Dolandırıcılığı: Vatandaşlar Şikayetçi

Umre vaadiyle dolandırılan vatandaşlar, tur şirketine şikayette bulundu, paramız nerde diyorlar.

Dünyada en çok petrol üreten ülke açıklandı: Ne Suudi Arabistan ne de İran, Zirvedeki ülkeye hepsini solladı

Küresel ekonominin can damarı olan ham petrol, ülkelerin jeopolitik gücünde belirleyici rol oynamaya devam ediyor. Uluslararası enerji kuruluşlarının 2025 yılına ilişkin tahminleri, dünya genelinde en çok ham petrol ve kondensat (hafif hidrokarbonlar) üreten ülkeleri ortaya koydu. Verilere göre, ABD zirvedeki yerini korurken Suudi Arabistan ve İran gibi dev üreticileri geride bıraktı.

Petrol fiyatları kritik 70 dolar bandında denge arıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi artırmasının küresel arz endişelerini hafifletmesi ve ABD’nin gümrük tarifelerinin talep görünümünü baskılamasıyla iki haftalık yükseliş serisini sonlandıran petrol fiyatları, kritik 70 dolar bandında tutunmaya çalışıyor.

Ticaret Bakanlığı ekipleri 2025’te 6,5 milyonun üzerinde elektronik ve kaçak sigara ele geçirdi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin bu yıl içerisinde yasa dışı tütün ve elektronik sigara ticaretine yönelik operasyonları sonucunda toplam değeri yaklaşık 451 milyon 588 bin lira olan 2 milyon 150 bin paket sigara ile 4 …

Kart kullanıcıları dikkat: ATM’de 6 ayda bir şifre değiştirme zorunlu geliyor

Kart kullanıcıları dikkat: ATM’de 6 ayda bir şifre değiştirme zorunlu geliyor